22 Mayıs 2011 Pazar

DD İLE HD ARASINDAKİ FARK

- şimdi, bu ikisi arasındaki tek fark fazladan bir delik. anlamadığım şey tek bir deliğin kapasiteyi nasıl iki katına çıkardığı. sonuçta yazılan disk bir tane. ya da sürücülerin disket okuma mantığı nasıl bir şey tam olarak? bir de madem öyle niye en başta double densityler üretilmiş, kimse bi delik daha açsak nolur du bakalım dememiş mi?


- tek farklari delik degil aslinda. delik sadece hangisinin high density, hangisinin double density oldugunu kolayca anlamak icin koyulmus fiziksel bir farklilik.

hd ve dd dedigimiz seyler diskin yuzeyinin kullanilma yogunlugu ile ilgili bir teknoloji isimlendirmeleri.

dd teknolojisi ile iki yuzunu kullandigimiz bir disk uzerinde, yuz basina 80 ayri iz okuyoruz ve yaziyoruz, her izde de 9 ayri sektor oluyor. bu sektorlerin her birine de 4096 bit veri(512bayt ediyor bu da) tutabiliyoruz. yani 2*80*9*512b= 712 Kbayt alanimiz oluyor.

hd ise ayni yuzeyin yine iki yonunu de kullanabiliyor ancak ufak bir farkla. Yine her yuzde 80 ayri iz var. ancak her izde bu sefer 18 sektör var. İzin kullanılma yoğunluğu iki kat fazla, okuyuzumuz daha hassas ancak yuzey ayni. iste buna da high density deniyor. (2*80*18*512 byte = 1.44 MB)

eh flopy'nin bunu ayirt edebilmesi gerekmis sonradan. Adamlar da demisler ki, "biz hd disketlere soyle kucuk bir centik koyup, bunu floppy'de fiziksel olarak kontrol ettirelim, boylece floppy'ye bir disket kondugu zaman hd mi dd mi cihaz sip diye anlasin".

yani dd'lere bir gun delik acip "anaa bunun hafiza artti lan" demediler. Delik hadisesi geriye donuk uyumluluk icin gelistirilen guzel bir fikir idi.

bir de not: Dd disketlerde centik acarak hd yapriginizda, o disket hd olarak formatlanabilir. Ancak uzun omurlu olmayacagi da bir gercektir (kullanilan malzemenin amac disi kullanimda, yeni urun kadar performans vermeyisi nedeniyle)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder